روش های تدریس زبان انگلیسی
برای تدریس زبان انگلیسی از کجا شروع کنم؟ همانطور که میدانید زبان انگلیسی پرمخاطبترین، پرطرفدارترین و محبوبترین زبان در سرتاسر دنیا میباشد. در میان افراد زیادی که به دنبال یادگیری این زبان هستند، افرادی هم تا حد قابل قبولی از زبان انگلیسی پیش رفتهاند و هماکنون به دنبال روشهای تدریس زبان انگلیسی میباشند.
روشهای تدریس انگلیسی باید با استانداردهای جهانی تطبیق داشته باشد و از تکنیکهای آموزشی رایج و بهروز استفاده شود. اگر شما هم جزو افرادی هستید که به دنبال یادگیری روشهای جالب تدریس زبان انگلیسی هستید، در ادامه همراه آموزشگاه زبان ملل باشید.
بهترین روشهای تدریس زبان انگلیسی
از گذشته روشهای تدریس زبان انگلیسی زیادی در نظر گرفته میشد و بر اساس همان روشها، کتابهای درسی برنامهریزی و طراحی میشدند. اما مطمئنا آن روشها منسوخ شدهاند؛ امروزه روشهای تدریس، بسیار کاربردی و مدرنتر شدهاند. متدهای جدید عبارتند از:
-
روش GTM یا (grammar translation method)
شاید بتوان گفت که پرکاربردترین و رایجترین روش تدریس زبان انگلیسی، متد ترجمه - تدریس یا "Grammar - Translation Method" میباشد. البته این روش در سالهای 1840 تا 1940 برای تدریس زبان لاتین مورد استفاده قرار میگرفت و بعدها به سایر زبانها بسط داده شد. در طی فرایند آموزش زبان انگلیسی با این روش، گرامر و نکات دستوری تدریس شده و یادگیری واژهها در دستور کار قرار میگرفت. در واقع اصول کار بر روی ترجمه زبان مورد نظر به زبان مادری یا برعکس بود.
گفتنی است که پس از مدتی برخی از این روش انتقاد کردند و نظرشان این بود که روش حاضر نمیتواند به درستی در زمینه یادگیری زبان انگلیسی موفق عمل کند. در حال حاضر این روش اصلا به کار نمیرود!
-
روش مستقیم (Direct method)
در روش مستقیم که پس از انتقاد به روش ترجمه-گرامر مد نظر بود، به زبان آموزان یاد داده میشد که مستقیما روی زبان انگلیسی تمرکز داشته باشند و در واقع تفکر خود را انگلیسی کنند. در این روش هیچ تاکیدی بر ساختار و نکات گرامری نمیباشد. زبان آموزان باید روی معنی کلمهها و مکالمه و صحبت کردن تمرکز داشته باشند و یادگیری لغتها با مشاهده اشیای واقعی صورت میگرفت. در طی فرایند این روش آموزشی، به زبان آموزان اجازه داده نمیشود که از زبان مادری خود استفاده نمایند و باید مستقیما روی زبان انگلیسی تمرکز داشته باشند و برای گفتگو از آن استفاده نمایند.
با این روش بین تفکر، اندیشه و همچنین عمل و گفتار ارتباطی به وجود میآید و منجر به یادگیری زبان دوم میشود. اما پس از مدتی این روش نیز تحت انتقادهای زیادی قرار گرفت و نظر منتقدان این بود که این روش در صورتی جوابگو میباشد که برای تدریس خصوصی استفاده شود و برای کلاسهای گروهی باید جمعیت کمی در آن حضور داشته باشند تا بتوان این روش را مورد استفاده قرار داد. همچنین با این روش، زبان آموزان کلا از زبان مادری خود دور میماندند و اجازه استفاده از آن را نداشتند.
-
روش تدریس نگرش ساختاری (Structural Approach)
دیگر روش تدریس زبان انگلیسی، روش نگرش ساختاری یا "Structural Approach" میباشد. عمده رویکردهای این روش بر طبق روش مستقیم میباشد اما تفاوتهایی نیز با آن دارد. روش نگرش ساختاری اینگونه طراحی شده که علاوه بر روشهای مستقیم، روی مهارت خواندن و همچنین مهارت نوشتاری نیز کار میشود و آنها را نادیده نمیگیرند. در این روش سعی بر این است که روی اصول درست یادگیری زبان انگلیسی تمرکز شود و برای چیدمان کلمهها و به کار بردن آنها در جملهها از الگوها و ساختارهای مناسب استفاده شود. به این طریق اجزای معنادار در کنار هم، جملههای دقیقی را میسازند.
در واقع باید گفت که هر زبان برای خودش ساختار و فرمول خاصی دارد که منجر به تولید الگوهای خاص و منحصر به فرد میشود و به این طریق از کلمهها و نکات گرامری نهایت استفاده خواهد شد. در این روش، زبان آموزان ساختارهای زبان دوم را یاد میگیرند و میدانند که چگونه و در چه شرایطی باید از اصول زبان دوم استفاده نمایند. اما نکته مهم این است که روش نگرش ساختاری روی مهارتهای خواندن و نوشتن کار نمیکرد و بیشتر برای زبان آموزان مبتدی قابلیت استفاده داشت و همین امر باعث بروز انتقادهایی روی آن شد.
-
روش رویکرد شفاهی یا تدریس موقعیتی زبان (Oral Approach / Situational Language Teaching)
در این روش، زبان آموزان روی شنیدههای اطراف خود تمرکز دارند و از آنها برای یادگیری زبان انگلیسی استفاده مینمایند. همچنین در این روش، زبان آموزان در موقعیتهای مختلف زبانی قرار میگیرند و آموزش میبینند که چگونه با زبان دوم ارتباط برقرار کنند. نقطه عطف این روش ایجاد مهارت در زبان آموزان میباشد تا بتوانند بر پایه آن به صورت کاملا مستقل با زبان دوم خود ارتباط برقرار سازند. در این روش، مهارتهای خواندن و نوشتاری در زبان آموزان تقویت خواهد شد. اصولی که در این روش برای انتخاب و ارائه محتوا در نظر گرفته شده است باعث یادگیری هر چه بهتر زبان انگلیسی خواهد شد.
-
روش شنیداری گفتاری (Audiolingual Method)
این روش را به نام «روش ارتش» نیز میشناسند. دلیل این نام به دوران جنگ جهانی دوم برمیگردد. در آن زمان سربازان از این روش برای یادگیری زبان دشمن خود استفاده میکردند. در روش شنیداری گفتاری، نظریه زبانی و روانشناسی رفتاری مورد توجه میباشد. نکته مهم در مورد این روش این است که تنها روی درک معنی کلمهها تمرکز نمیشود و ساختارهای مورد استفاده در زبان دوم نیز مورد توجه میباشد.
هدف از این روش برای تدریس زبان انگلیسی این است که با تلفظ بسیار دقیق روی آموزش مهارتهای شفاهی و توانایی پاسخگویی سریع کار میشود و مهارتهای شنیداری و گفتاری تقویت خواهد شد. اما ناگفته نماند که برای تقویت مهارتهای خواندن و نوشتن نیز برنامه ریزی خواهد شد.
-
روش پاسخ فیزیکی کامل (Total Physical Response)
در این روش از زبان آموزان خواسته میشود که از واکنشها و حرکات فیزیکی بدن خود برای دستورات ارائه شده توسط اساتید استفاده نمایند. فرضیه این روش، به این صورت است که مغز انسان این توانایی را دارد که برای یادگیری تمام زبانهای طبیعی و زنده دنیا و همچنین زبان اشاره برای ناشنوایان به یک برنامه بیولوژیکی مجهز میباشد.
دلیل این کار را اینگونه عنوان نمودند که نوزادان نیز به همین صورت زبان را یاد میگیرند. گفتنی است کودکانی که نمیتوانند صحبت کنند با ایجاد ارتباط با جهان اطرافشان، زبان را فرا میگیرند و در واقع بابد گفت که زبان بدین گونه در او نهادینه خواهد شد. کودک از طریق همین فرایند به راحتی میتواند صحبت کند. همین فرایند در کودکان، با این روش باز تولید خواهد شد. زبان آموزان در کلاس روی حرکات معلم خود تمرکز کرده و لغتهای جدید را یاد میگیرند. قابل ذکر است که این روش از یادگیری زبان انگلیسی برای افراد مبتدی بسیار مناسب میباشد.
-
روش تدریس خاموش (Silent Way)
روش نام برده یا روش "Silent Way" یکی دیگر از روشهای تدریس زبان انگلیسی محسوب میشود. بر طبق این نظریه و روش، معلم در کلاس درس بیشتر سکوت خواهد کرد و از زبان آموزان میخواهد که با زبان مورد نظر صحبت نمایند و در واقع آن را مورد استفاده قرار دهند. در این روش تدریس، نمودارهای رنگی استفاده میشوند و زبان آموز نیازی ندارد که مطالب را حفظ نماید.
-
روش آموزش ارتباطی (Communicative Language Teaching)
روش آموزش ارتباطی نقطه مقابل روش شنیداری - گفتاری میباشد. در این روش مبنا را بر روی برقراری ارتباط زبان آموزان با موقعیتهای مختلف زندگی واقعی و استفاده از زبان قرار میدهند. تمرکز این روش بیشتر بر روی معنا میباشد.
-
روش تدریس رویکرد طبیعی (Natural Approach)
این تکنیک از روشهای تدریس انگلیسی بر مبنای اکتسابی بودن زبان بنا شده است. تمرکز این روش بر برقراری ارتباط به عنوان یکی از کارکردهای زبان میباشد. زبان در این روش ابزاری برای انتقال پیام و اطلاعات میباشد. قابل ذکر است که در این روش زبان آموزان در محیطهای غیر رسمی قرار گرفته و زبان را در این محیطها فرا میگیرند.
-
روش تکلیف محور (Task - based Language Teaching)
در این روش روی تکالیف تمرکز زیادی میشود و در واقع آنها را از اجزای اصلی یادگیری زبان میدانند. مبنای این روش آموزشی بر این است که زبان آموزان باید تکلیفهای زیاد داشته باشند و با انجام دادن آنها زبان را یاد میگیرند. ساختارهای زبانی در این تمرینها گنجانده شده است و زبان آموزان از این طریق، زبان مورد نظر را فرا میگیرند.
لازم به ذکر است که بگوییم، آموزشگاه زبان ملل با برگزاری دوره TTC امکان دریافت مدرک تدریس زبان انگلیسی را برایتان فراهم میکند.
خدمات پیشنهادی ملل: آموزش آنلاین زبان انگلیسی
روش تدریس زبان انگلیسی pdf
جهت دانلود فایل روی لینک کلیک کنید:
فایل PDF روشهای تدریس زبان انگلیسی
راهکارهای تدریس زبان انگلیسی به مبتدیان
طبیعتا آموزش زبان انگلیسی به افراد مبتدی به مراتب سختتر از سایر زبان آموزان میباشد، چراکه این افراد پیش زمینهای از این زبان ندارند. در ادامه راهکارهای مهمی را برای آموزش انگلیسی به افراد سطح پایه آوردهایم:
1. زبان انگلیسی را برای زبان آموزان سخت نگیرید
یکی از روشها این است که به هیچ عنوان نباید زبان را برای آنها سخت جلوه داد. بلکه باید یادگیری زبان انگلیسی را برای آنها کاری ساده تلقی نمود. اگر از ابتدا زبان را به شیوهای سخت آموزش دهید، زبان آموزان این احساس را پیدا میکنند که از دنیای دیگری آمدهاند. با حرکات ساده باید به تدریس پرداخت و به زبان آموزان مبتدی کمک کرد که از آموختهها درک بهتری پیدا کنند.
2. اطمینان از فهم کامل آموختهها
برخی از استادهای زبان انگلیسی این تصور را دارند که زبان آموزان در همان ابتدای تدریس کاملا نکات را درک مینمایند؛ در صورتی که بسیاری از زبان آموزان در دوره مبتدی قادر نیستند در همان وهله اول درک دقیقی از آموختهها داشته باشند. اساتید برجسته هنگام تدریس زبان انگلیسی روی زبان بدنِ زبان آموزان تسلط دارند و متوجه میشوند که درس را یاد گرفتهاند یا هنوز سوالها و مشکلاتی در ذهن خود دارند.
3. زمان لازم برای تمرین و تکرار
از دیگر روشهای تدریس زبان انگلیسی، این است که به زبان آموزان وقت بدهیم چراکه آنها فورا نمیتوانند نکتههای گرامری را یاد بگیرند. مثالهای زیادی در رابطه با موضوع آموزش داده شده باید مطرح شوند؛ با این مثالها متوجه خواهید شد که زبان آموزان توانستهاند مطلب را یاد بگیرند یا خیر. زبان آموزان باید تشویق شوند که تمرین و تکرار را در برنامه خود قرار دهند.
4. تشویق زبان آموزان
گفتنی است که در فرایندِ آموزش باید به گونهای عمل کرد که بتواند انگیزه را در زبان آموزان مبتدی تقویت نماید. برای این کار بهتر است زبان آموزان برای یادگیری هرچه بهتر زبان انگلیسی مورد تشویق قرار بگیرند. در کل باید سعی شود که کلاس اصلا خسته کننده نباشد. از بازیهای مختلف برای یادگیری هر چه بهتر زبان انگلیسی استفاده نمایید و زبان آموزان را تشویق کنید که تمرین و تکرار را در برنامه خود قرار دهند. با این روشها و نکات گفته شده میتوان بهترین روشهای تدریس زبان انگلیسی را مورد استفاده قرار داد و مبتدیان را در فرایند یادگیری زبان انگلیسی همراهی کرد.
مقاله پیشنهادی: یادگیری زبان انگلیسی در خانه با 6 روش طلایی
سخن پایانی
بر اساس آمار و مشاهدات، زبان انگلیسی پرکاربردترین و محبوبترین زبان به شمار میرود. به همین منظور روشهای تدریس زبان انگلیسی باید بسیار اصولی و طبق استانداردهای جهانی باشد که در این مقاله به تعدادی از آنها اشاره کردهایم.
مقاله پیشنهادی: چگونه معلم زبان انگلیسی شویم
سوالات متداول
دیدگاهها
من تازه قصد دارم تدریس زبان انگلیسی رو شروع کنم و مطالبی که درباره روشهای مختلف تدریس توضیح دادید واقعاً به من کمک کرد دید بهتری پیدا کنم. بهویژه روش ارتباطی که اشاره کردید خیلی جذابه و فکر میکنم برای کلاسهای من مفید باشه. اگر ممکنه، درباره نکات شروع تدریس برای معلمهای تازهکار هم بیشتر توضیح بدید.