زبان چکی (/tʃɛk/؛ چکی čeština [ˈtʃɛʃcɪna)، از نظر تاریخی نیز بوهمی (/boʊˈhiːmiən، bə-/؛ lingua Bohemica در لاتین)، یک زبان اسلاوی غربی از گروه چک-اسلواکی است. این زبان که توسط بیش از 10 میلیون نفر صحبت می شود، به عنوان زبان رسمی جمهوری چک عمل می کند. چک ارتباط نزدیکی با اسلواکی دارد. زبان چکی یک زبان ترکیبی با سیستمی غنی از ریخت شناسی و ترتیب کلمات نسبتاً انعطاف پذیر است. واژگان آن به طور گسترده تحت تأثیر لاتین و آلمانی قرار گرفته است.
گروه چک-اسلواکی در اسلاوی غربی در دوره قرون وسطی بالا توسعه یافت، و استانداردسازی چک و اسلواکی در پیوستار گویش چک-اسلواکی در اوایل دوره مدرن پدیدار شد. در اواخر قرن 18 تا اواسط قرن 19، استاندارد مکتوب مدرن در چارچوب احیای ملی چک مدون شد. نوع اصلی غیر استاندارد، که به نام چک رایج شناخته می شود، بر اساس زبان بومی پراگ است، اما اکنون به عنوان یک گویش میان گویش در اکثر مناطق جمهوری چک صحبت می شود. لهجههای موراویایی که در بخش شرقی کشور صحبت میشود نیز بهعنوان چک طبقهبندی میشوند، اگرچه برخی از گونههای شرقی آنها به اسلواکی نزدیکتر هستند.
چک فهرستی از واج با اندازه متوسط دارد که شامل ده تک آواز، سه دوفاته و 25 صامت (به دستههای "سخت"، "خنثی" و "نرم" تقسیم میشود). کلمات ممکن است شامل خوشه های صامت پیچیده یا فاقد حروف صدادار باشند. چک دارای یک تریل آلوئولی برجسته است که به عنوان واج تنها در چند زبان دیگر وجود دارد که با نمودار ř نشان داده می شود. چک از یک املای ساده استفاده می کند که واج شناسان به عنوان الگو از آن استفاده کرده اند.
منابع آموزش زبان چکی
![]() |
![]() |
لینک های مرتبط