در زبان ترکی استانبولی، برای بیان جمله شرطی از پسوندهای "sa/se" استفاده میشود. این پسوندها که معادل "اگر" در زبان فارسی هستند، به اسامی و صفات اضافه میشوند. جملات شرطی در ترکی استانبولی یکی از مهمترین مسائل مطرح شده مربوط به آموزش زبان ترکی استانبولی و گرامر آن هستند. در زبان فارسی برای ساخت وجه شرطی از کلمه "اگر" استفاده میشود.
در حالی که در زبان ترکی استانبولی این روش متفاوت بوده و به جای اگر از دو پسوند "sa/se" به همراه ریشه فعل استفاده میشود. در این زبان "sa" برای ریشه فعلهایی که به حرف صدادار ختم میشوند و "se" برای ریشه فعلهایی که به حرف بیصدا ختم میشوند، کاربرد دارد.
در این مقاله از آموزشگاه زبان ملل قصد داریم درباره "اگر" در جملات زبان ترکی استانبولی صحبت کرده و اطلاعاتی را در این زمینه برای شما فراهم آوریم.
دو پسوند "sa" برای ریشه فعلهایی که با حرف صدادار ختم میشوند و "se" برای ریشه فعلهایی که به حرف بیصدا ختم میشوند برای جملات شرطی وجود دارد. در جملات شرطی در زبان ترکی استانبولی از این دو پسوند به همراه ریشه فعل استفاده میکنند. این پسوندها در فارسی معادل کلمه "اگر" هستند. نحوه ساخت جمله شرطی به شکل زیر است:
مثال Gitmek: رفتن: Git (ریشه فعل) + se (پسوند) = Gitse (اگر برود)
قرار دادن جمله شرطی قبل از جمله اصلی:
مثال: Yağmur yağarsa, şemsiye alırım. (اگر باران ببارد، چتر میخرم.)
در جملات شرطی ترکی استانبولی برای منفی کردن وجه شرطی، "mese/mase" را به جای "sa/se" استفاده میشود. در این حالت زمان فعل شرطی و جمله اصلی باید با هم مطابقت داشته باشند.
مهمترین نکته در جملات شرطی این است که وجه شرطی با "sa/se" لحنی غیررسمی دارد. برای لحنی رسمی، از "ise" به جای "sa/se" استفاده میشود.
مطالعه بیشتر: جملات انگیزشی ترکی استانبولی
مثال1:
(اگر هوا بارانی نباشد به پارک میروم) Yağmur yağmazsa parka giderim.
تجزیه و تحلیل:
مطالعه بیشتر: تبریک تولد به زبان ترکی استانبولی
در این جمله، از "-maz" به جای "-mese" برای منفی کردن فعل در جمله شرطی استفاده شده است. این رایجترین روش برای منفی کردن جملات شرطی در زبان ترکی استانبولی است.
مثال2:
Uçak bileti bulamasaydım**, tatile gitmezdim (اگر بلیط هواپیما پیدا نمیکردم، به تعطیلات نمیرفتم.)
جملات شرطی در زبان ترکی استانبولی بر اساس نوع شرط و نتیجه آن به سه دسته اصلی تقسیم میشوند.
این نوع جملات به یک شرط واقعی و نتیجه آن اشاره دارد. زمان فعل در جمله شرطی و جمله اصلی باید با هم مطابقت داشته باشد. ساختار این نوع جملات به شکل زیر است:
جمله شرطی: ریشه فعل + "-sa/-se"
جمله اصلی: فعل در زمان مناسب
این نوع جملات به یک شرط فرضی و نتیجه آن اشاره دارد. فعل در جمله شرطی در زمان گذشته التزامی و فعل در جمله اصلی در زمان گذشته التزامی التزامی صرف میشود. ساختار این نوع جملات به شکل زیر است:
مطالعه بیشتر: انواع زبان ترکی
جمله شرطی: ریشه فعل + "-sa/-se" + "-ydi/-seydı"
جمله اصلی: ریشه فعل + "-miş olsaydı"
این نوع جملات به یک شرط غیرواقعی و نتیجه آن اشاره دارد. فعل در جمله شرطی در زمان گذشته التزامی و فعل در جمله اصلی در زمان گذشته التزامی التزامی صرف میشود. ساختار این جملات به شکل زیر است:
جمله شرطی: ریشه فعل + "-sa/-se" + "-ydi/-seydı"
جمله اصلی: ریشه فعل + "-mış olsaydı"
مطالعه بیشتر: آهنگ های ترکیه ای غمگین
جملات شرطی نوع سوم منفی برای بیان شرایطی استفاده میشوند که در گذشته اتفاق افتاده و قابل تغییر نیستند. در جملات شرطی نوع دوم و سوم، میتوان از قیدهایی مانند "keşke" یا "eğer bir kere" برای تاکید بر شرط غیرواقعی استفاده کرد. امیدواریم این مثالها برای درک بهتر جملات شرطی در ترکی استانبولی مفید بوده باشد و با استفاده از آن بتوانید مفهوم جملات را بهتر متوجه شوید.